Updating Permalinks when moving to WordPress 2.5 13

Tonight I updated WordPress from WordPress 2.0.2 to WordPress 2.5 and ran into some issues with permanlinks. Turns out that Yahoo! Web Hosting does not allow you to do Permalinks the standard way with WordPress and you have to use the Yahoo! Plugin for this.

Essentially what happened was that standard permalinks in WordPress go 404 and Yahoo! Permalinks Plugin continuously re-directs with the following error “The page isn’t redirecting properly.”

So, here is what I did to get Permalinks working:

1. Active the Yahoo! Permalink Plugin

2. Download the Disable Canonical Redirects Plugin. (which i probably should have had installed a while ago)

3. Upload the file to your wp-content/plugins folder

4. Activate the Plugin from your Plugins Menu

5. Customize your Permalinks!

Done, done and done! All my permalinks issues were resolved! Just a reminder, this is a Yahoo! Web Hosting issue and not a WordPress 2.5 issue.

13 thoughts on “Updating Permalinks when moving to WordPress 2.5

  1. Reply Jake Apr 9, 2008 6:19 pm

    Tony, thanks for the post! How did you get rid of the “index.php” in the URL? I’ve done exactly what you described, but http://blog.plazalingua.com/2008/04/09/welcome-to-plazalingua/ doesn’t work for example. I still have to enter the index.php before “2008″. Many thanks!

    Jake

  2. Reply Web Success Diva May 8, 2008 5:01 pm

    Super post and a practical tip that can save a lot of heartache. :-)

    Maria Reyes-McDavis

  3. Pingback: Online Marketing Savvy Saturday Links with Web Success Diva

  4. Reply Dan Thies May 10, 2008 2:23 pm

    Tony, nice detective work, thanks for sharing this.

    Doesn’t the ‘disable canonical redirects plug-in’ have implications for SEO?

    The redirection seemed like a great fix for a number of SEO problems when they added it to WP2.3 – is removing it just a necessary evil for those using Yahoo’s hosting?

  5. Reply HawksM May 14, 2008 10:18 am

    I just went through the permalink headache with our Yahoo store and WP blog. After upgrading to WP 2.5.1, only the default permalink structure would work. This post was recommended by a friend and it solved my issues. I am back to using a custom permalink structure. Thanks Tony this post helped me out a lot!!!!

  6. Reply Karthik May 24, 2008 8:07 pm

    Tony, I cannot thank you enough. Ugraded to WP 2.5.1 from my moth-ridden 2.0.0 using the WP Automatic Upgrade plugin. The index page loads great, but none of the links work. I was shattered since I couldn’t find any reason and everything looked perfect. Never stuck that Yahoo’s web hosting is causing the problem. Followed your instructions and things were back on track like magic! Thanks man!

  7. Reply Brian Greenberg May 26, 2008 9:31 pm

    Tony,

    Thanks for the help. I think I’m almost there, but still have two questions:

    1) My posts & pages now show up with permalinks, but the URL still has “index.php” in it before the “2008.” Is this expected behavior, given the above process? If so, I guess I can live with it (certainly better than ?p=37, or whatever it was…)

    2) Even though the posts & pages are coming up, the home page (www.domain.com/index.php) is now showing the WordPress 404 page (not just a 404, but the redirected WordPress 404 page). Obviously, this is something I cannot live with.

    My WordPress address is set to http://www.domain.com
    My Blog address is set to http://www.domain.com/index.php
    My permalinks are set to the standard “month and name” setting.

    Any help on what I’m doing wrong?

    Thanks,
    -Brian Greenberg
    -www.familygreenberg.com/blog.htm (still not a WordPress blog, but getting there…)

  8. Reply Prashant Jul 6, 2008 6:18 am

    How would I do this for another hosting provider? I use pair.com and my permalinks are not being updated from the settings area of wordpress 2.5.1.

    Any help/suggestions are welcome.

    Prashant

  9. Reply Mark Jul 7, 2008 7:26 pm

    Thanks for the tip! I’ve been fighting with the same issue since I upgraded a couple of weeks ago. It’s working great now!

  10. Reply Ashley Drake Gephart Jul 16, 2008 11:50 pm

    Thank you so much! I just upgraded tonight and had the same problem. This was a super easy to understand fix!

  11. Pingback: afewgoodpens.com » Blog Archive » Site Updates!!

  12. Pingback: afewgoodpens.com » Blog Archive » links for 2008-07-18

  13. Pingback: afewgoodpens.com » Blog Archive » links for 2008-07-17

Leave a Reply